Boeken voor degene die mensen een zetje willen geven richting de gezonde leefstijl

Effectieve leefstijl gesprekken is de titel van het boek dat ik samen met cardioloog Tamara Aipassa heb geschreven. Tamara werkt in het Zuyderlland Ziekenhuis in Heerlen/Sittard en is leefstijlcoach. 

We hebben elkaar ontmoet op de Academie voor Leefstijl en Gezondheid. Zij was een van de studenten van de 3e Artsengroep  aan de  avleg.nl en ik was haar docent coaching. Zij nam het initiatief tot het schrijven van dit boek en op 15 september 2023 is het feestelijk gelanceerd op het congres van Bohn Stafleu van Loghum. Een congres over Leefstijl in de spreekkamer.   

Effectieve leefstijlgesprekken is een boek voor allerlei professionals in de gezondheidszorg die patienten een zetje willen geven richting de gezonde leefstijl.  

Met dit boek laten we zien hoe je dat op een eenvoudige manier kunt doen. 

Hoe voer jij als zorgverlener in je spreekkamer zinvolle gesprekken over leefstijl, met invloed op het gedrag van je patiënt? Maar ook prettige gesprekken die het verschil kunnen maken en jou ook inspireren? En dat alles in 10 minuten want veel zorgverleners hebben geen tijd voor gesprekken van een half uur of meer.  

In dit boek leer je van openhartige gesprekken met collega’s, over hun worstelingen met het thema leefstijl en de gesprekken hierover met patiënten. Middels praktische uitgeschreven voorbeeld gesprekken laten we je zien hoe je patienten/clienten een duwtje geeft richting een gezonder leven. Hoe je ze meer verantwoordelijkheid laat nemen voor hun eigen gedrag en hun motivatie voor gedragsverandering vergroot. Je doet de basiskennis en -kunde op van coachen en we stimuleren je dit toe te passen in de praktijk. Jouw gesprekken gaan nooit meer hetzelfde zijn na het lezen van dit boek. En ook voor jouw verandering geldt: neem kleine stapjes en vier je succes! 

Tamara en ik nemen je graag mee in onze gedeelde fascinatie voor leefstijl, communicatie en gedragsverandering waarbij jou praktijk centraal staat. 

Om dit boek te kunnen maken hebben we 2 jaar lang casussen uit de praktijkkamer van Tamara besproken en (na)gespeeld. We hebben gekeken welke gespreksinterventies zijn helpend. Kleine en praktische interventies met een groot effect op de patient. Er staan ook interviews in met fysiotherapeuten, huisartsen, verpleegkundigen, POH-er, dietist etc.  In de interviews met deze professionals lees je hoe zij leefstijl aanpakken in hun spreekkamer, maar ook waar ze mee worstelen. Ook hun casussen zijn verwerkt. Uiteindelijk vind je 10 uitgeschreven voorbeeldgesprekken waarin we laten zien hoe we de interventies toepassen. Voor ons was het een enerverende en verdiepende exercitie. We hopen dat het jou inspireert en ook aanzet tot ander gedrag in je spreekkamer. Ooit heb ik geleerd ''De verandering en de veranderaar zijn 'een'. Wanneer jij ander gedrag inzet krijg je ook ander gedrag. Professionals die we hierin trainen geven  aan dat ze de gesprekken meer diepgang en betekenis krijgen waardoor ze ze meer plezier in hun werk krijgen.       

Bestellen kan bij Bon Stafleu van Loghum Effectieve leefstijl gesprekken. Een praktische start voor zorgverleners 

 

 

In september 2020 is Hét Handboek voor de Leefstijlcoach uitgekomen. 

Er zijn inmiddels duizenden boeken verkocht en is er een tweede herziene uitgave.  

Prof dr Liesbeth van Rossum: “Een ‘must read’ voor iedereen die zich met leefstijlcoaching bezig houdt!”

Het Handboek voor de Leefstijlcoach is een zeer compleet en praktisch boek dat je alle basisinformatie geeft om als leefstijlcoach aan de slag te gaan. De laatste informatie op het gebied van coaching, voeding, bewegen, stress, mindfulness en slaap, steeds vertaald naar de praktijk van de leefstijlcoach. De vele fragmenten maken duidelijk hoe je als leefstijlcoach gesprekken voert.

Voor een eerste inkijk in het boek: Inkijk Handboek

Het boek is geschreven door:

Karine Hoenderdos. Zij is dietist, journalist en docent aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid. Ze schreef onder andere de boeken Eet meer en Diabetes type 2? Maak jezelf beter. 

Yneke Kootstra en ikzelf. We stonden aan de wieg van het vak leefstlijlcoach. Samen hebben ze de opleidingen  tot leefstijlcoach voor zowel HBO professionals als artsen en specialisten ontwikkeld. Sinds 2019 wordt leefstijlcoaching vergoed uit de basisverzekering. Al in 2011 werd de eerste opleiding gegeven. 

In de winkelmand