Geluidsbestanden

De bodyscan, een begeleide visualisatie 

Duur: 33 minuten   De Bodysan kun je liggend en zittend doen.   Doel:  Ontspanning en opmerkzaamheid voeden

Oordelen                 We oordelen vaak over ons lichaam: het is te gestrest, te dun, te dik, te moe, te lui. Verder zijn er idealen waar ons lichaam aan moet voldoen.  Met de oordelen en de idealen zetten we onszelf onder druk en dat geeft spanning.

Fysiek ongemak  Wanneer je regelmatig fysieke ongemakken ervaart, is de kans groot dat je je lichaam als vijand ervaart. Je lichaam doet pijn en lijkt een obstakel te zijn in je leven. Ons lichaam kan op die manier een bron van lijden worden en mogelijk ervaar je je lichaam dan meer als vijand dan als vriend.

Vrede ervaren      Toch kan het afstemmen op het lichaam een manier zijn waardoor je innerlijke vrede en rust kunt ervaren. Je kunt vrede vinden in de ervaring, ook als ze onaangenaam is. Dat geeft ontspanning. Dit vraag beoefening en vriendelijke aandacht. De bodyscan helpt daarbij.

 

De Berg , een begeleide visualisatie 

Duur: 16 minuten 

Door te zitten als een berg ontstaat er een ontspannen gevoel in je lichaam en wordt je geest kalm, alert en helder. Deze mindfulness-oefening is altijd een fijne start van je concentratie omdat je de verbinding maakt met de aarde, lichaam, de adem en de hemel. Hierdoor wordt je meer verbonden met je eigen stevigheid. De Berg is ook geschikt voor die momenten dat je zorgelijke, je sombere of piekergedachten met je op de loop gaan, waardoor je je onrustig gaat voelen of angstig wordt. Je kunt de oefening zittend doen.

 

Het meer, een begeleide visualisatie  

Duur: 16 minuten

Emoties geven ons veel wervelingen, onrust en creëren daarmee disharmonie. In deze visualisatie kom je via acceptatie en compassie voor je emoties uit bij ''een geest die zo plat is als een spiegel en helder als kristal''.

Het lichaam wordt kalm en de geest zo helder dat het alles wat er ook voorbij komt onvervormd weerspiegeld. Dat betekent dat je geest niet meer afdwaalt, dat je er niets meer toevoegt aan je gedachten en ook er niets van afhaalt!

In die bewustzijnsstaat maakt het niet meer uit of er een sombere gedachte voorbij komt of een vrolijke. Je geest blijft gelijkmoedig.