Beginners

Welke les bij jouw past is een kwestie van behoefte en uitproberen. Je kunt Marjan altijd bellen om samen te bekijken wat bij jou past. Door een proefles te doen ga je het echt ervaren. Je kunt op elk moment  instromen. Zorg er voor dat je 15 minuten voor aanvang van je proefles aanwezig bent. Dan is er tijd om kennis te maken. Ook na afloop van de les is er gelegenheid om vragen stellen. Na je proefles krijg je een mailtje van Marjan met de vraag of de les is bevallen en of je verder wilt. In diezelfde mail wordt alle praktische info over het online reserveren  meegestuurd.  Op die manier kun je goed beginnen.  

Proefles

Je bent van harte welkom voor een proefles. Mail marjan@yogica.net om je aan te melden voor een proefles.  Meestal krijg je op dezelfde dag het antwoord dat je welkom bent. Als je al weet welke les je wilt volgen kun je dat ook aangeven. Je betaald €10,00 voor een proefles. Wanneer je doorgaat met lessen en een strippenkaart koopt is je proefles gratis. Mocht je speciale redenen hebben om yoga te gaan beoefenen dan is het goed om dit van te voren kenbaar te maken. Dit kan per mail of telefoon, maar misschien vind je een kennismakingsgesprek wenselijk. Zo’n gesprek is gratis. 

Yoga is voor iedereen? Hoe lenig je bent is niet belangrijk, yoga is niet prestatiegericht. Welke les ga jij volgen?

Gevorderden

Wil je graag verder met je spirituele ontwikkeling? Wil je echt werk maken van  Zelfontwikkeling? Dan biedt de Basisjaar Raya Yoga een prachtig fundament. Op vrijdagmiddag 23 februari 2024 start voor de 3e keer dit opleidingsjaar.  Het doel is om je een echte yogabeoefenaar/ster (yogi/ni) te laten worden, herkenbaar aan een op hartchakra en een stevige persoonlijkheid. Dit opleidingsjaar is door ontwikkelt naar een persoonlijk ontwikkelingsjaar. Heb je interesse laat het me dan weten dan houden we een kennismakingsgesprek.  Download de brochure volgt . Je werkt systematisch aan het verbeteren van je fysieke, vitale en emotionele lichaam. Aan bod komen de eerste vijf stappen van het achtvoudige pad; 1.Yama’s 2. Niyama’s  3. Asana’s 4. Pranyama’s  en 5. Pratyahara. Ook de psychologie van de Chakra’s  en de werking van karma worden uitgebreid behandeld. Het gaat om 40 lesdagen van 3 uur. Je investering: Een lesuur kost € 10,50  In het totaal zijn er 120 lesuren is €1.260,00 . Een heel aantal lesboeken is gratis te downloaden!  

Wil je kennismaken met de filosofie van de yoga dan is er de 10 weekse download de brochure   Deze cursus wordt op dit moment niet gegeven. 

Hatha yoga

De inhoud van deze les is gebaseerd op de klassieke Raja Yoga. De les kent een vaste structuur. De start is een concentratie-oefening gevolgd door een minicollege (5 minuten) over een aspect uit de yogafilosofie.  Uit het college rolt vaak een suggestie om tijdens je beoefening toe te passen.  We sluiten af met een meditatie of een eindontspanning.

 

Yoga en meditatie, elke maandagavond een andere les, een ander thema   

Meditatie beoefenen in je eentje is niet altijd eenvoudig. In deze les kun je je beoefening fris houden en verdiepen.  In elke les  wordt  een aspect uit de yoga en mindfulnessfilosofie behandeld.  Dit krijgt zijn uitwerking in de meditatie en in de theorie. Belangrijke bronnen zijn Yoga Sutra's, Thich Nhat Hanh, Jon Kabat Zinn en Sogyal Rinpoche.  De les is geschikt voor degene die de 8 weekse training Mindfulness hebben gevolgd, of al langer yoga beoefenen. Ben je een beginner dan is overleg zinvol. Voordat we gaan zitten doen we eerst wat lichte yoga. De structuur van de les ziet er alsvolgt uit: 15 concentratie, 45 minuten lichte yoga 30 minuten meditatie. 

Hatha Yoga flow

In deze les ga je van de ene asana vloeiend over in de andere. Daardoor wordt de les dynamischer. De asana’s worden 5 of 10 seconden of nog langer aangehouden zonder dat je na elke asana Tadasana (de berghouding) doet. Natuurlijk wordt er na een aantal asana’s hersteltijd gegeven in bijvoorbeeld de houding van het kind.

Medische yoga 

Is een ‘gewone’  hatha yogales te intensief voor je? Dan zou je eens kunnen kiezen voor medische yoga.  Misschien ben je geblesseerd , heb je een burn-out of net een nieuwe heup.  Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je voor deze les  zou kunnen  kiezen. De les kenmerkt zich door een zeer rustig tempo, zachte oefeningen die met name gericht zijn op strekking, bewegen zonder te belasten,  op  ontspanning  en niet op kracht.  Doordat de achtergrond van de deelnemers verschillend is worden de oefeningen aangeboden op verschillende niveaus  en aangepast aan jouw mogelijkheden. Ook bij deze les kun je een keer meedoen voor €10 om eens te ervaren wat yoga jouw te bieden heeft.  Sinds 2019 zijn er twee medische yoga lessen per week! Op maandag- en woensdagochtend. Beide om 10.45 uur.  

Core workout op dinsdagavond en op de donderdagavond. 

Deze lessen zijn echt gericht op het versterken en verstevigen van je buik-, rug-, bovenbeen-, arm en schouderspieren.  Kortom: je werkt aan je  bekken-rompstabiliteit en goed voor je hart. Wanneer deze spieren goed getraind zijn, gaan alle bewegingen, denk aan alledaagse bewegen, yoga en sporten gemakkelijker en voorkom je blessures. De oefeningen komen uit de yoga, fitness en pilates. Buiten worden er nu 2 lessen gegeven. We verzamelen onderaan de spoorbrug om 20.00 uur aan de kant van de voetgangersopgang. Zie foto. Daar is altijd plek om je fiets of auto te parkeren. Wil je er helemaal een sportief gebeuren van maken dan kom je wandelend of.....

Wat houdt de Core Workout die buiten wordt gegeven in? 

Een filmpje om een idee te krijgen van deze coreles: https://www.youtube.com/watch?v=x8YqG_EUEXk 

Vanuit die plek gaan we wandelend de brug op. Op de brug lopen we stevig door en maken we verschillende passen. Denk aan huppelen, hinkelen, de kruispas, achteruit lopen etc. Alles in een rustig tempo. En vind je de oefening te lang duren of ingewikkeld dan pak je weer je eigen wandeltempo op. Bij de trap naar de beneden en soms weer zo snel als je kan omhoog. Daarna wandelend naar het park. Ondertussen nemen we de tijd om het lichaam op te warmen. In het park kiezen we een plek voor de core oefeningen en tussen de oefeningen door lopen we naar een andere plek. Elke plek heeft zo zijn eigen mogelijkheden. We gebruiken de 'materialen' die zich onderweg aandienen. Het tempo ligt lager dan de core-les binnen en je kunt natuurlijk zoals altijd zelf het aantal herhalingen of de zwaarte van de oefening bepalen. Na een uur pakken we opnieuw de brug. Boven op de brug strekken we nog wat en lopen door naar onze fietsen. Het geheel duurt ongeveer een uur en kwartier. Doe makkelijke en luchtige kleding aan. Het is snel te warm! Trek sport- of hardloopschoenen aan. Oja we gebruiken geen matjes. De les gaat altijd door ook al regent of sneeuwt het. Wel handschoenen aan! Natuurlijk wordt het programma aangepast op het weer. De les lijkt op een Bootcamp Light maar dan vanuit de yoga-uitgangspunten i.p.v. uit het leger. Ik zie het vooral als lekker buiten bewegen en heb er zin in. Doe je mee? 

Er is een appgroep voor de buitenlessen. Wil je up to date blijven meld je dan bij mij 06 520 585 57 aan voor de appgroep ''core buiten''. 

Yoga Powerwalk  is krachtig lopen, qua snelheid zit het tussen wandelen en joggen, waarbij grote spiergroepen in je hele lijf op een veilige manier worden getraind. Het komt van briskwalking. Ideaal om je conditie te verbeteren. Maar ook om je ademhaling te verdiepen en je hoofd 'leeg' te maken.  We wandelen in stilte. In de uiterwaarden is er een mooie open en toch beschutte plek om yoga en andere spierversterkende oefeningen te doen.  De yoga powerwalk wordt incidenteel geprogrammeerd.  

 

Yin (Deze les wordt op dit moment niet gegeven) 

Yin Yoga is een stijl van yoga waarbij de asana's (fysieke oefeningen) voor langere tijd (3-10 min) worden aangehouden. Yin yoga is een geweldige tegenhanger als je een actief en snel leven lijdt. Ook als je een sterke vorm van yoga beoefend kan Yin yoga je balans geven.Met Yin bereik je de diepere lagen van het lichaam die voorbij de spieren komt, waaronder fascia, beter bekend als bindweefsel. Hierdoor worden eventuele blokkades opgeheven waardoor de energie weer vrij door het lichaam kan stromen. Hoewel Yin yoga bekend staat om haar rustig en langzame tempo wordt de les toch vaak als intens ervaren. Doordat je voor langere tijd in een pose blijft, leer je om je meer en meer over te geven aan de houding om tot een diepe staat van onstpanning te komen.

Yin en yang () zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Actief en passief, zon en maan, vrouwelijk en mannelijk, dit zijn zoals in de eerste instantie vaak gedacht wordt geen tegenpolen van elkaar maar zijn juist complementair aan elkaar. Het één kan niet zonder het ander.

 

Adviesgesprek

Soms is het niet duidelijk welke les nu het beste bij jou past. Misschien heb je al lang niet meer aan yoga gedaan of heb je juiste bijzondere redenen zoals (burn-out of een blessure) en wil je yoga doen maar je weet niet welke les dan het beste past. In dat geval is het goed om een adviesgesprek met me te houden. Zo’n gesprek is gratis. Het kan in de zaal maar ook telefonisch. Mail marjan@yogica.net voor een gesprek of bel 06 520 585 57