Tweedaagse Yoga als tool voor de (leefstijl) coach

INTRO
‘Ik ben bang dat ik niet lenig genoeg ben,’ hoor je vaak als reden om niet met yoga te beginnen. Maar yoga is meer dan een beetje rekken en strekken. De oefeningen zijn een onderdeel van een complete levensfilosofie. Je leert op de mat je concentreren, je werkt aan acceptatie en het omgaan met veranderingen. En ja, je leert ook regelmatig grenzen te verleggen. En natuurlijk heb je naast de mat hier ook veel profijt van.    
Wanneer je zelf al ervaren hebt wat yoga voor je kan doen, zie je wellicht ook de voordelen voor je coachee. Maar er is meer. Veel mensen met overgewicht, vermoeidheid of pijn zijn gevoelsblind. Ze zitten vooral in hun hoofd en negeren de signalen uit hun lichaam. Yoga kan een zachte manier zijn om daar verandering in te brengen. Yoga gaat om bewustwording, zingeving, selfcare maar ook over lekker in je vel zitten. En die lenigheid? Dat is meer een gevolg van yoga dan een doel op zich.
Wanneer jij denkt dat yoga waardevol kan zijn in jouw coachingspraktijk dan is deze training een aanrader. In deze tweedaagse training krijg je de belangrijkste tools om yoga in te zetten in de coaching.    

DOELGROEP
(Leefstijl) coaches en leefstijlcoaches in opleiding die in hun aanpak en begeleiding yoga willen gaan gebruiken.

COMPETENTIES
Na de training kun je 
•    uitleggen wat het doel en effect is van yoga.
•    heb je ervaring opgedaan met het geven van yoga aan kleine groep.
•    ken je 10 eenvoudige basishoudingen, 3 yogaseries en 3 oefeningen in concentratie.
•    kun je de yoga effectief nabespreken met de coachee, evalueren en de resultaten laten benoemen.
•    ken je de mogelijke fysieke en mentale beginnersproblemen van coachee en kan daar adequaat mee omgaan.
•    heb je zin en plezier in de uitvoering van yoga.
•    ken je 1 serie die jezelf regelmatig beoefent.
•    ken je het 8-voudige pad.

INHOUD VAN DE TRAINING
Je krijgt voorafgaand aan deze tweedaagse training leeswerk over de basis van yoga en een aanbeveling om een online yogales van beide docenten te volgen.
Dag 1
De eerste lesdag wordt op een klassieke yogamanier geopend: in stilte en met concentratie. Na de kennismaking met yoga starten we met het introduceren van 10 basis asana’s (padma asana, uttanasana, vrkssasana, viraasana, trikonasana, urdhva mukha asana, maricyasana en meer). Elke houding doen we vier keer. De eerste keer met de aandacht op fysiek (lichaamsbewustzijn), de 2e keer met meer aandacht voor de innerlijke houding, de 3e keer met aanpassingen en of het makkelijker maken en de 4e leer waar moet je op letten bij deze houdingen. We doen de hele dag door verschillende series en het is de bedoeling dat je er een uitkiest die hij tussen de lesdagen thuis elke dag gaat doen. De eerste is een zonnegroet A, daarna een zonnegroet B en de 10 mindful movements van Thich Nhat Hahn voor mensen met overgewicht en/of beperkingen.  We sluiten de 1e dag af met een heerlijke ontspanningsoefening die je ook in je eigen praktijk kunt gebruiken. 
Er is aandacht voor:
•    Wat is yoga?
•    Waar komt het vandaan?
•    Hoe ziet het 8-voudige pad er uit?
•    Wat maakt dat het werkt?
•    Wat is de kern van concentratie?
•    Na de eerste dag gaat de student huiswaarts met een smart-actie om zelf yoga te blijven beoefenen of met een klein groepje.
Huiswerk voor dag 2
Bereid met een collega een yogasessie (individueel of groepje) voor van 15 minuten. Belangrijk aspect hierin is om de asana’s met aandacht en gemak uit te voeren waardoor er geen blessures ontstaan.
 

Dag 2
Starten we op met yoga en gaan dan door naar de ervaringen via intervisie. Hierbij gaan we de situaties niet zozeer bespreken, maar uitspelen via rollenspelen of andere drama werkvormen. Je krijgt een introductie op het bespreken met je coachee over de ervaringen (on)aangenaam tijdens of na de oefening.  Verder doe en/of ervaar je 3 eenvoudige mindfulness concentraties die snel zijn in te zetten in de praktijk.  1 bewegende concentratie (bijvoorbeeld wandelen in aandacht of een zonnegroet), 1 oefening met de focus op de adem en 1 met aandacht voor het fysieke lichaam (de bodyscan). In de afstluiting van de training is er aandacht voor wat je er mee kunt in je eigen praktijk. 
 

LITERATUUR
Mehta, S,M &S Yoga volgens de Iyengar-methode (pdf).
Hoenderdos K, e.a. Het Handboek voor de Leefstijlcoach hoofdstuk 8. blz 258 – 288
of
het boek Gezond leven met mindfulness van J. Kabat Zinn:  Hoofdstuk 2. De basis van bewustzijnstraining: instelling en inzet,  hoofdstuk 4. Zitmeditatie: leren zijn en hoofdstuk 6. kracht, evenwicht en soepelheid ontwikkelen: yoga is meditatie.
VERDIEPING (NIET VERPLICHT)

Nice to read
Taimni, dr. I.K. De yoga Sutra’s van Patanjali
Kabat Zin, J. Gezond leven met mindfulness
Nice to do
Een yogales van Teuni Verhagen: https://www.youtube.com/watch?v=wklyjKvTyR0
Een yogales van Marjan Hulshof: https://www.youtube.com/watch?v=XO3UIRro2wg&list=UUXiHHPX9I_XYoKQQpRnpr_w&index=18
 
KOSTEN € 485,00 vrijgesteld van btw.
DUUR VAN DE TRAINING  2 lesdagen.
STUDIEBELASTING  14 contacturen en 16 uur zelfstudie
ACCREDITATIE is aangevraagd voor leefstijlcoaches bij KABIZ
LOCATIE  Yogica Studio, Brinkgreverweg 13 in Deventer (5 minuten lopen vanaf CS Deventer)
TRAININGSDATA  Donderdag 14 oktober 2021 en donderdag 4 november 2021. Tijden: 9:30 -17:00 uur

MEER WETEN OVER DEZE TRAINING?  BEL MARJAN  06 520 585 57
MEER WETEN OVER DE AVLEG ? Op deze website  http://WWW.AVLEG.NLvind je veel informatie over ons en onze opleidingen. Net als de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je een vraag waarop je het antwoord niet kunt vinden? Bel ons dan gerust: 06 82 84 32 66

AANMELDEN